Huidverzorging in de zomer

Zomer, zon, zee & strand zijn dan wel goed voor onze psyche en ons welbevinden, maar belasten onze huid bijzonder sterk. De zon met haar UV-straling en de zee met haar zeezout vormen ook een extreme belasting voor de huid.

Maar niet alleen aan het strand is het van belang om voor een goede bescherming te zorgen. Ook in het alledaagse leven is een beschermende gezichtscrème en een voldoende voorziening met mineralen en aminozuren noodzakelijk. Een combinatie uit vocht van buitenaf en voedingsstoffen van binnenuit is ideaal. Het is heel belangrijk om juist in de zomer op een vitaminerijke en uitgewogen voeding te letten. De huid heeft een voortdurende aanvoer van vitaminen, mineralen en aminozuren nodig, in het bijzonder met vitamine-B, glutamine, arginine en carnitine. Alleen dan kan de huid haar beschermende werking volledig ontplooien en de stevige structuur langdurig behouden. Vooral in de zomer wordt de huid veelvuldig door UV-straling belast en kunnen vitamines en aminozuren dus bijzonder nuttig zijn doordat ze als radicalenvangers worden ingezet.

Als buitenste bescherming van het lichaam is de huid aan alle weersomstandigheden blootgesteld. Na het zonnebaden is een goede huidverzorging dan ook bijzonder belangrijk. Uitgebreid douchen koelt de huid en verwijderd de irriterende zout- en zandresten. Gebruik geen normale zeep. Die droogt de reeds belaste huid nog verder uit. Een douchegel of zeep die de vetlaag herstelt is absoluut aan te bevelen. Daarna kun je je huid met vocht en vet verwennen. Met voldoende vitaminen en mineralen kun je de door UV-straling versnelde huidveroudering tegengaan:

  • Gebruik douchegel en crèmes met natuurlijke, verzorgende toevoegingen
  • Geen zeep gebruiken (met uitzondering van ph-neutrale varianten), want hierdoor zal de zuurmantel van de huid nog meer beschadigen en uitdrogen
  • Indien mogelijk geen make-up of mascara gebruiken - we geven toe: dit is niet altijd zo makkelijk gezegd als gedaan!
  • Als de handcrème op is, kan je olijfolie gebruiken. Dat maakt de handen heerlijk zacht. De olie een klein beetje

De meest gemaakte fouten tegen zonnebrand:

Water is geen zonnebrandcrème
Door het water wordt de hoornhuid week gemaakt en laat het meer licht door. Daarom - ook bij snorkelen of duiken - altijd een t-shirt dragen

Kleding als sunblock?
Een wit shirt vermindert de zonintensiteit met slechts 10%. Daarom altijd insmeren!

Vaak insmeren met zonnebrandcrème
Sommige mensen denken dat vaker insmeren met zonnebrand de bescherming verlengd. Dat is verrassend genoeg niet waar. De beschermingsfactor geldt slechts 1 keer, voor de hele dag. Dik insmeren verhoogt de bescherming en de werkingsduur niet. Hou je dus aan de factor en ga niet langer de zon in.

Schaduw helpt tegen zonnebrand
Zolang de maximale dagelijkse duur van het zonnebaden wordt aangehouden kun je ook in de schaduw een gezond kleurtje opdoen. Dit is een gezondere manier van bruinen, dan door in de volle zon te zijn. Echter ook hier is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Verbranden kan zelfs bij indirecte zonnestraling.

Zonnebrandcrème bij bewolking?
Ook als er bij bewolking geen zon te zien is, kun je je flink verbranden. De stralingssterkte wordt door de wolken met slechts een derde verminderd. Ook bij bewolking geldt dus: consequent smeren!

Kou is geen bescherming tegen de zon
Veel mensen denk dat kou tegen zonnebrand helpt. Maar dat klopt niet. Bij kou is de werking van UVB-straling zelfs bijna 50% verhoogd.

Tipps:

  • veel drinken (ook af en toe water;) )
  • Vooral rond de neus zonnebrandcrème met een hoge beschermfactor (b.v. 60) gebruiken
  • Bij warmte neigt de gevoelige huid rond de ogen tot zwellingen. Een doek die een paar minuten in de vriezer heeft gelegen, zorgt voor verkoeling en vermindering van de zwelling.

En vooral: niet alle plezier aan zon & zomer verliezen! Zolang je er verstandig mee omgaat en de juiste maatregelen treft, staat een perfecte zomer niets in de weg!

Groetjes,

Christine & Anna

 

terug naar de beginpagina