Huidverzorging in de winter

De winter is voor de huid een speciale tijd. Het vergt een andere manier van verzorging dan hoe we het normaal gewend zijn. Dit komt vooral door de veel drogere lucht waarin we ons vaak bevinden, zowel binnen als buiten. Koele lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht, waardoor veel ruimtes uitdrogend werken op de huid.

Door de drogere lucht verliest de huid veel vocht. Daarnaast is het zo dat de lucht niet alleen veel droger (in vergelijking tot in de zomer), maar meestal ook veel viezer is, wat ook weer een extra belasting voor de huid inhoudt, omdat dit immers de “beschermhoes” van ons lichaam is.

En dan nog meer slecht nieuws voor de huid: ook de stofwisseling van de huid veranderd wanneer het kouder is. Aan de ene kant door een gebrek aan vetten en aan de andere kant doordat de talgklieren bij lagere temperaturen minder hard zullen werken. Hierdoor is het zo dat het dunne vetlaagje dat de huid nodig heeft om uitdroging te voorkomen, nog dunner wordt als het koud is en soms zelfs helemaal verdwijnt. Dit is vooral in het gezicht en op de handen heel duidelijk merkbaar en zichtbaar, omdat zij niet zo goed kunnen worden beschermd tegen de kou als de andere lichaamsdelen (door middel van kleding).

Tips tegen een droge huid in de winter

  • Omdat de huid als bescherming tegen de kou in de winter van extra vet moet worden voorzien, is het zinvol om naast de voeding d.m.v. aminozuren en vitaminen, een iets vettere crème dan normaal te gebruiken.
  • Warme baden of veel warm water vermijden. Warm water droogt namelijk de huid uit en onttrekt de huid nog meer vetten. In de winter is dit onverstandig.
  • Voor de wintersportfans geldt: pas op met vochtinbrengende crèmes! De vochtinbrengende deeltjes in de crème kunnen namelijk op de huid bevriezen! Voor wintersporters zijn er speciale andere crèmes verkrijgbaar, die vooral op het gezicht goed werk doen (lippen, oren, neus). Bovendien zorgen ze voor een goede bescherming tegen de sterke zonnestraling. Voordat je gaat après-skiën, is het goed om deze crème even te verwijderen, aangezien de huid dan weer beter kan ademen.
  • Let bij wintersporten ook goed op de zon en zorg voor een goede bescherming! Vooral in de bergen of op hogere pistes is de straling erg intensief en reflecteert de zon ook nog eens dusdanig, dat er tot 90% sterkere straling kan zijn dan wat we normaal gewend zijn. Daarom is het extreem belangrijk om te zorgen voor een goede crème met hoog UV-filter.
  • In het algemeen geldt – niet alleen in de winter – dat veel beweging, sport en ook wisselbaden (afwisselend koud en warm bad nemen) goed is voor de doorbloeding en de stofwisseling. Op deze manier worden alle voor de huid belangrijke voedingsstoffen zoals aminozuren, vitaminen en mineralen optimaal door de verschillende lagen van de huid getransporteerd en opgenomen.
  • Ook heel belangrijk: voldoende drinken. Dagelijks 2 tot 3 liter drinken (water of thee) is het minimum.
  • Verder is het gebruik van een milde zeep belangrijk, zowel in de winter als in de zomer. Hoe milder, des te kleiner de kans is op extra uitdroging van de huid. En op die manier blijft de beschermfunctie van de huid het beste behouden.
  • Naast aminozuren, is het in de winter ook belangrijk om te zorgen voor extra vitamine-B. Deze zorgt namelijk voor vochtvasthoudende stoffen in de huid.

Omdat de winter helaas niet beperkt is tot buiten de deur, is het belangrijk om ook in huis extra maatregelen te nemen om de huid te helpen.

Tips tegen droge lucht in huis

Ventileren heeft helaas weinig zin, aangezien de koude lucht die van buiten komt net zo min vocht bevat als de droge lucht binnen. Daarom is het belangrijk om te proberen op een andere manier vocht in de ruimtes in huis te brengen. Dit kan onder andere op de volgende manieren:

  • Bakjes of kannetjes met water vullen en die in verschillende ruimtes in huis neerzetten. Je zult verbaasd zijn over de hoeveelheid vocht die zomaar in de lucht verdwijnt. Er bestaan ook speciale vaasjes die je over de radiotoren kunt hangen. Het nadeel van deze methode is dat je de bakjes / kannetjes regelmatig zult moeten schoonmaken, omdat ze anders de ideale broedplaats zijn voor bacteriën die je vervolgens via de lucht inademt.
  • Ook is het mogelijk om natte handdoeken over de radiatoren te hangen. Wat de hygiëne betreft, geldt hetzelfde als hierboven.
  • Kamerplanten zijn natuurlijk de ideale luchtbevochtigers. Niet alleen maken ze de lucht vochtiger, ook zorgen ze voor de reiniging ervan en kunnen ze op die manier de lucht gedeeltelijk ontgiften. Het is alleen niet de meest effectieve manier en ook niet iedereen is dol op een oerwoud aan planten in huis.
  • Er bestaan tegenwoordig veel elektrische luchtbevochtigers die met verschillende technieken werken zoals verdampers of verstuivers. Helaas zijn ook deze apparaten grote “bacterie-bronnen”. Zorg er daarom voor dat ze regelmatig worden schoongemaakt. Verstuivers vinden wij zelf niet aan te raden, aangezien deze hele fijne vochtdeeltjes in de lucht blazen, die zich vervolgens binden met bacteriën die je vervolgens inademt.
  • Zorg voor een luchtvochtigheidsgraad van 40% - 60%, dan kan er eigenlijk niks verkeerd gaan. Om dit te kunnen meten, heb je een hygrometer nodig.

Veel plezier in deze koude, maar vooral ook mooie tijd van het jaar!!!
Christina & Anna

 

terug naar de beginpagina