Hoe ontstaat de lelijke sinaasappelhuid

Cellulite of de zogeheten sinaasappelhuid is de algemene benaming voor de vorming van kuiltjes en bobbeltjes in de huid. Het wordt ten onrechte wel eens cellulitis genoemd. Dit is echter een ontsteking van de dieper gelegen delen van het onderhuidse bindweefsel en heeft niets met cellulite te maken.

Cellulite treedt vooral bij de bovenbenen, bovenarmen, dijen, heupen en billen op. Sinaasappelhuid komt vrijwel alleen bij vrouwen voor; mannen hebben op dit vlak voordeligere bindweefselstructuur. Bij overgewicht kan cellulite al voor het 25e levensjaar optreden. Oudere vrouwen krijgen in 90% van de gevallen cellulite, in verschillende gradaties.

Vooral vrouwen krijgen cellulite, doordat bij hen enerzijds het vetweefsel voornamelijk onder de huid (hypodermisch) ligt en anderzijds door de cyclische hormoonveranderingen de bindweefselbanden (collageenbanden, Lat: "Retinacula cutis") in het vetweefsel meer of minder opzwellen en zo de laag met collageenbanden zichtbaar maken. Cellulite heeft dus onder andere hormonale oorzaken. De bewering dat een ophoping van gifstoffen in het bindweefsel de oorzaak voor sinaasappelhuid is, kon tot op heden niet wetenschappelijk worden onderbouwd. Bovendien heeft het vetpercentage van het lichaam geen enkel rechtstreeks verband met de mate van cellulite. Waarschijnlijk wordt cellulite veroorzaakt door een combinatie van factoren waaronder lifestyle, dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, hormonale veranderingen en ouder worden.

Men kan het huidbeeld van cellulite grofweg in drie fases verdelen:

  1. Zichtbare kuiltjes bij het indrukken van de huid
  2. Kuiltjes die alleen staand (dus niet liggend) zichtbaar zijn
  3. Kuiltjes die ook liggend zichtbaar zijn

Cellulite veroorzaakt geen pijn en beperkt ook geen belangrijke lichaamsfuncties. Het is dan ook geen ziekte, maar een biologische verandering van het bindweefsel die volledig onschuldig is. De problemen op het gebied van cellulite zijn dus voornamelijk esthetisch. Het is een schoonheidsprobleem: het past niet in het schoonheidsideaal van slank en strak.

Er zijn talloze methodes en middeltjes om cellulite te vermijden of te verminderen. Van zalfjes tot medische ingrepen als liposuctie. Er is echter nooit bewezen dat er een volledig succesvolle behandeling tegen cellulite bestaat.

Veelvoorkomende methoden ter bestrijding van cellulite zijn:

  • Behandeling met onderdruk met een speciale vacuümbuis
  • Lymfedrainage
  • Verbetering van de doorbloeding d.m.v. voldoende beweging, wisseldouches, massages
  • Gerichte voeding. Een verhoogde opname van vitamine C kan door de netvorming van collageen tot een versterking van het bindweefsel bijdragen. De aminozuren L-arginine en L-glutamine werken sterk bevorderend op de doorbloeding en versterken tevens het spier- en bindweefsel, waardoor de huid een strakkere indruk maakt
  • Baden in zeezout
  • Extreem koude temperaturen (kortstondig) in een "koudekamer" (cryotherapie)
  • Galvanische fijnstroom behandelingen

Doordat cellulite de diepliggende huidstructuren betreft, kan het gebruik van crèmes, zalven en andere cosmetische middelen geen resultaat hebben. Ten hoogste het inmasseren ervan kan een bepaalde, hoewel beperkte, positieve werking hebben. Bij een liposuctie wordt weliswaar lichaamsvet verwijderd; de voor sinaasappelhuid kenmerkende kuiltjes blijven echter bestaan of ontwikkelen zich later opnieuw.

Conclusie: cellulite is iets, dat slecht te beïnvloeden valt. Het laat zich het beste bestrijden door doelgericht te sporten, in combinatie met massages en een aangepaste voeding (rijk aan aminozuren, vooral L-arginine en L-glutamine).

 

terug naar de beginpagina