Botox en andere makkelijke hulpmiddelen voor de huid

Er bestaan talrijke methoden voor de behandeling van rimpels . Dit varieert van een verzwakking van de spieren (botulinetoxine), het onderspuiten (hyaluronzuur, polyactide, vet) chemische huidvernieuwing (AHA, TCA etc.) tot lifting.

1. Botox

Botulinetoxine is een sterk geconcentreerd, uit een proteïne bestaand, gif dat op zenuwniveau werkt (vooral betreffende de signaalverwerking van de hersenen naar de spieren). Daarbij wordt het samentrekken van de spier verzwakt of zelfs helemaal onderdrukt, afhankelijk van de dosering. Naast de volledige benaming zijn ook BTX, Botox of botulinustoxine veelgebruikte benamingen. Het gebruik van botox tegen rimpels is ondertussen zo gangbaar en algemeen bekend dat het begrip vaak voor allerlei verwante behandelingsmethoden wordt gebruikt. Het met botox laten inspuiten is allang maatschappelijk geaccepteerd. Toch is Botox niet geheel onomstreden en ook bepaald niet ongevaarlijk. Botulinetoxine is een dermate sterk gif, dat elke geproduceerde batch ampullen doorlopend op muizen wordt getest. Het wordt bij hen geïnjecteerd om de precieze dosis telkens te kunnen vaststellen. De helft van de dieren sterft door ademnood.

2. Lifting

Lifting werd in de jaren 70 voor het eerst toegepast. De facelift is een chirurgische ingreep (vaak cosmetische chirurgie genoemd) in het gezicht en wordt normaal gesproken onder volledige narcose uitgevoerd. De gezichtshuid en het onderliggende weefsel worden aangetrokken om een hogere spanning te verkrijgen. Het doel is een om zo jonger uiterlijk te creëren. Eerst wordt een incisie achter de haargrens gezet. Daardoor wordt de huid verkort, wat een verstrakking veroorzaakt. Het onderhuidse weefsel wordt op deze manier ook gekort en strakker gemaakt. Hetzelfde principe kan ook op andere plekken worden toegepast, bijvoorbeeld bij de hals.

3. Andere methoden

Een andere optie om de gezichtshuid strakker te maken, is met behulp van implantaten. Bij deze methode worden implantaten van b.v. GoreTex of draadvormige metalen (b.v. goud) in de huid geïmplanteerd.

Met dunne naalden worden de draden onder de rimpels of in het zwakke weefsel aangebracht. Hiermee worden de rimpels van binnenuit opgevuld. Dunne draden worden netvormig onder de huid aangebracht om zo de verslapte spieren te ondersteunen. Dit verleent de huid en brengt gladheid terug. Vervolgens worden dikkere draden met twee steken onder de diepere rimpels aangebracht. De theorie hierbij is dat het lichaam door een natuurlijke reactie op de onnatuurlijke stoffen, de productie van collageen en elastine verhoogt waardoor het bindweefsel de draden en de rimpels (in het beste geval) doet verdwijnen.

De behandeling vindt onder plaatselijke verdoving plaats en duurt hoogstens een half uur. Daarna kunnen zwellingen optreden, die binnen twee dagen moeten verdwijnen. Ook komen vaak blauwe verkleuringen voor, die tot 7 dagen aanhouden.

 

terug naar de beginpagina